Fűtésszerelés

Vascsöves fűtési rendszerek javítása bővítése átépítése:

Vascsöves rendszerek alapvető előnye az olcsósága.Volt.Családi házaknál már nem használjuk a nagy átmérők (gravitációs rendszerek) félelmetes szerszám és munka igénye miatt.Emlékszek még azokra az időkre amikor meghozták az anyagot.200m cső mindenféle méretben és 150-200 tag radiátor egy kazán néhány elzáró kazánlemez tágulási tartálynak, pár bilincs. Szinte minden ott a helyszínen készült el. Menet csőhajlítás kötések stb….Akkor alap volt a hegesztési ismeret vagy a csőhajlítás. Ma már ezekre nincs szükség.És én is arra biztatok mindenkit használja ki az új technológiák adta előnyöket.Ha bővíteni kell használjon Gebo elemeket és vigye tovább ötrétegű csővel.Fűtéseknél lehetőleg ne keverjük a vasat a réz csövekkel az elektrolízis miatt. A vízvezetékeknél ez rendben, mert ott horganyzott vascsövet használtunk.de fűtéseknél nem és ott a visszatérő…

Acél horganyzott rendszer

A rézcsővel megegyező méretekben kapható. Idomait préseléssel tudjuk össze illeszteni.A préseléshez V-s vagy M-es jelű préspofákat tudunk használni.A lehető legolcsóbb megoldás jelenleg egy családi ház fűtési rendszerének a kialakításához.Ismertebb rendszer a Steelpress ami kétféle pofával is préselhető

Rézcsöves fűtési rendszerek kialakítása:  Kialakíthatjuk lágy vagy kemény forrasztással ,presselésel ,pushfit idomokkal vagy szorítógyűrűs megoldással.Bármelyiket választjuk mindegyik rendkívül megbízható.Sok báros kötéseket tudunk csinálni ezekkel a tecnológiákkal.Nálunk a push&fit idomok annyira nem elterjedtek én mégis ajánlom ezeket mert a szerelés tényleg gyerekjátékká válik.Tőlünk nyugatabbra már jó 20 éve használják.Ezekhez az idomokhoz léteznek vékony méretben horganyzott acél és alu csövek is.Újabban nálunk is fellehet fedezni őket.

Ötrétegű cső :                                                                                                                      Ide inkább azt írom mit ne csináljunk vele a fűtésszerelés folyamán akkora szabadságot ad .Ne gerincet alakítsunk ki ,osztót használjunk.Ne tegyük falba az idomait.Lehetőség szerint használjuk hajlításnál a belső vagy külső csőrugót nehogy megtörjön.1 max 2 radiátor egy fűtési kör.Használjunk áramlásmérős osztót avval be tudjuk állítani a fűtési körök alaki ellenállásábol adódó hidrosztatikai ellenállását.

Fűtési típusok: Három fajta fűtési rendszert különböztethetünk meg.Konvekciós fűtés, sugárzó fűtések és ezek keveréke.Legegyszerűbben úgy tudjuk megkülönböztetni ha a tábortűzre gondolunk.Ott a tűz sugárzó melege ami melegít,Konvekciós fűtéseknél az eszköz a levegőt melegíti fel és az adja a meleget.Ezért a helyiség levegője áramlik a berendezésben.120 fok feletti sugárzó fűtések -pl régen a gőz fűtések ernyőfűtések vagy kályhák- erősen pörkölték a lebegő port ami az a bizonyos „kályha szag”.Konvekciós fűtések inkább összeszedik a port.Ha lebontunk egy radiátort tetejét vagy konvektor burkolatát tapasztalhatjuk mennyi port képes összeszedni a fűtőtest.Tehát hátránya mindegyiknek van viszont tagadhatatlan előnye mindegyiknek a meleg.

Padlófűtés készítése
Van aki szereti van aki nem.Én személy szerint az első csoportba tartozom.Mindenkinek ajánlom különösen radiátoros fűtéssel kombinálva.
A padlófűtésről megoszlanak a vélemények.Van aki azért nem szereti mert „lebegteti a port”…Hát szerintem minden fűtés lebegteti kivéve a sugárzó fűtéseket.De azok meg pörkölik a port.
Tehát ne féljünk a padlófűtéstől.
Az elkészítésétől sem.Nagyon egyszerű dolog és hihetetlen komfort érzetet biztosít.Csinálhatjuk tudományos alapokra helyezve a dolgot, ehhez nyújt segítséget a lenti segédlet ,de 80-90 nm-es családi házaknál azonban nem látom értelmét belebonyolódni ebbe az irányba.Általában nappaliba fürdőszobába konyhába WC-be előtérbe érdemes tenni.Hálóba is helyezhető bár van aki nem szereti ott. A tágulási hézag lényeges ,azonban egy10x10 méteres monolit betonlemez sem fog 5-6 centit tágulni.A beton és a vas közel azonos hőtágulású (1m->1.1-1.2mm 100 C fokon)vagyis kb.10mx10m-es monolit beton lemezt ha 100C  fokra melegítjük érhetjük el el az 1.1-1.2 centiméteres hőtágulást.És mivel négy oldala van ez kb 0.5-0.6 cm oldalanként 100 fokon.Ennyire biztos nem fogjuk melegíteni a padlót.Ellene beszélnek azok akik azt mondják laminált padlót  ne rakjunk rá.Lehet rá rakni.Még az olcsóbb verziókat is.Tapasztalatból mondom.Nem fogja leszigetelni mert a hő mindig a könnyebb ellenállás irányába áramlik.A laminált parketták közül szinte mindegyik ajánlja a padlófűtést.Alátét lemezzel is üzemel néhány fokkal emelt fűtővíznél.

Elkészítése

Minden a kőművessel kezdődik…Kérjük meg készítsen nekünk egy szerelőbetont padlófűtésnek.Ez a járólap szintje alatt kell h legyen 15 centivel.Amikor ez készen van és megkötött, terítsünk rá fóliát erre fektessünk min 5cm-es nikecell táblákat amennyire szorosan csak lehet.Nem fontos lépésállónak lennie.Tehetünk vastagabb 10cm-es szigetelést is ez még jobb.De akkor értelemszerűen a szerelőbetonunk lejeb kerül 5 centivel.Ha készen vagyunk a szigetelés lerakásával terítsünk erre is fóliát ,hogy a beton ne tudjon a szigetelőanyag  közé folyni és ne alakuljon ki hőhíd a talaj felé.Erre rakjuk rá a 5-6mm vastag vasbetonhálót aminek az osztása 15 cm.
A sarkoknál fúrjuk le és tiplizzük be a betonhálót mert a csövünk ezt fel fogja emelni.A fal- és padlófűtés betonja közé tegyünk állítva min 2cm vastag és 10 centi széles nikecell csíkokat állítva. Ezt ne felejtsük el fontos a hőtágulás miatt. Keressünk egy kedves ismerőst aki segít letekerni a csövet. Induljunk az osztó helyéről hagyjunk rá 20-30 centit és kezdjük el lefektetni a padlófűtéscsövünket a következőképen. Egy kör ne legyen több 70-100 méternél , figyeljünk arra ,hogy a körök egyforma hosszúságúak legyenek.Csiga alakban tekerjük le befelé haladva a 15 centis betonvas osztáson ha beértünk a közepére a csiga közepén csináljunk egy erős kanyart amivel megfordulunk és haladjunk vissza a két 15 centis osztás között. Így 7,5 centi lesz a csőtávolságunk a kész padlófűtés mezőnél. Húzhatjuk széjjelebb is a csöveket akár 15 centire is. Vigyázzunk ne törjük meg a csövet ha mégis sikerült akkor bontsuk vissza és használjuk el máshová .Ne toldjunk a betonban. Én személy szerint kábel kötegelővel kötözöm a vasbeton hálóhoz.De lehet dróttal is és lehet vasbeton szerelő kész dróttal is kötni.Ha kész minden mezőnk kössük be az osztóba.Ne vigyünk 45-50c°foknál melegebb vizet a padlófűtésünkbe.Ezt egy hidraulikus váltóval és egy termosztatikus szeleppel vagy egy hőcserélővel könnyen megoldhatjuk. Vihetjük bele a radiátor visszatérő vizét a padlófűtésbe ezzel a megoldással egy langyos padlót kapunk.Mezőnként lehet betenni dilatációs hézagnak 1-2 mm es polifoam vagy PE szivacs csíkot.Betonozásnál ügyeljünk rá ,hogy a talicskát a csövekre fektetett deszkán tolják.Teljesítménye 10 centis osztásnál kb. 100Watt/ nm

Kazánok

Elérkeztünk a rendszerünk szívéhez.Fontoljuk meg milyen tűzelésü kazánt szeretnénk.Segítségül leírom a létező tüzelő anyagokat hátrányukkal és előnyükkel.Az olcsóságot az 1MJ ra vetített ára adja amit a tüzelő anyaggal elő tudunk állítani.

Tüzifa: A legolcsóbb tüzelő a mai napig.Hátránya a munka amit el kell végezni azért , hogy a kazánba bekerüljön ill. a tárolás.Előnye az olcsósága.Helytelenül kialakított rendszerrel viszont elérhetjük a villamos fűtőberendezések fenntartásának a költségét.A tűzifának száraznak kell lennie ellenkező esetben a tűztérben fog kiszáradni és ez jelentős hőelvonást okoz akár 40-50 %-ot is. Megfelelő kazán szükséges.Vegyes tüzelésű kazánban tovább romolhat a hatásfok.Nem megfelelő égési levegő biztosítása esetén szintén.Lezárjuk a kazánt és szépen elparázslik….Sajnos nem ,mert nem a fa ég hanem a fából keletkező fagáz ami fűst formájában  szépen távozik a pénztárcánkból is.Jól látható fehér füst formájában.A fatüzelésű rendszerek alapja a jó égés. De nem a túl jó égés ami a kazánból kiviszi a hőt a kéménybe és ezen keresztül a szabadba.Fontos a huzatkorlátozó beépítése.A fűtési rendszerünket puffertartály beépítésével tudjuk igazán jól és hatékonyan működtetni.Érdemes szem előtt tartani a megfelelő kazán kiválasztását is.Ha ezek megvannak valóban olcsó tüzelő anyag a fa.Érdemes megjegyezni a fa fajhője szinte ugyanaz mindegyik fajtánál.Tehát 100 kg fenyőből hajszál híján ugyanannyi hőt -sőtt picivel többet- tudunk kinyerni mint 100kg akácból.A megfelelő rendszerrel.

Fenyőfélék 4,4KWh/kg.

Akác tölgy bükk gyertyán 4,2 KWh/kg.

Ne az égést lassítsuk az égési levegő elvételével hanem tároljuk be a keletkező hőt.Megfelelő lehet faelgázosító kazán is.Kiváló égés akár 90%-os hatásfokkal.Puffertartály beépítésével és programozható termosztáttal igazán kényelmes fűtéssé válik

Gáz:Mindenki ismeri.Tisztasága kényelme hatásfoka ver mindent kivéve a bekötés ellenörzés tervezés készülékek olcsóságát….Rendszerünk karbantartása időszakos nyomáspróbák szerelők akik kisebb vagyonokat kérnek el különböző vizsgálatokért vagy csak kisebb javításokért, készülékek cseréjének bürokratikus folyamata.Szigorú (sokszor értelmetlen)szabályok a kiépítésnél vagy csak egy golyós csapcserénél.Inkorrekt szolgáltatók , ..Ezek mind elgondolkodtatják az embert.Mennyire is olcsó?!

Szén:Szinte a tűzifával egyenértékű munka van vele de nem olcsóbb.A széntüzelésű kazánokban rossz hatásfokkal ég el a fa.A kivett energia ára MJ-ra vetítve a fa és az elektromos áram közé esik

Pellet:  A pellet kazánok és kandallók ára nem nevezhető barátinak.A beruházás mellet szól viszont a teljes automatizálás lehetősége.Könnyű kezelhetőség automata rendszer akár puffertartályok nélkül is.Programozható gyújtás állandó hőfok.Maximális kényelem.Megújuló energia forrás.Régebbi vegyes tüzelésű kazánunk is könnyen átalakítható egy égőfejjel pellet tüzelésűvé.Hatásfokának köszönhetően gázárban tudunk fűteni anélkül , hogy a szolgáltatótól függnénk.Automatizálása olyan szintre jutott h akár mobiltelefonról is vezérelhetjük a fűtést.Ideális lehet akár hétvégi házak üdülők fűtésére és minden olyan helyen ahol nincs lehetőség gázra csatlakozni.De családi házaknál is eredményesen használhatjuk.Magas hatásfokának köszönhetően valódi pénzre lefordítható megtakarítást érhetünk el.Egy pellet kazán ára nem több mint egy kondenzációs kazán cseréje(700-750ezer ft engedélyek átvétel munkadíj stb).

Apríték: Általában  ez lehet a legolcsóbb.Mezőgazdasági hulladék, ocsú , faapríték ,fűrészpor ,megy mag , dióhéj ,árpa , kukorica , stb mind olyan dolog ami szemétnek számít és szinte  vagy teljesen ingyen van.Apríték égetővel nagyon jól égethető.Az égési folyamat teljesen kontrollálható és automatizálható.Speciális égetőben szinte minden elég a felsoroltak közül.

Elekromos fűtés: Passzívházak fűtésénél alkalmazható leginkább a kis energia igény miatt.MJ-ra vetítve egyike a legdrágább energiahordozónak.

Hőszivattyús fűtés: Az új technológiáknak köszönhetően egyre jobb hatásfokkal dolgoznak.Üzemeltetésük fillérekbe kerül ennek köszönhetően.

Olaj:Mindenki tudja legdrágább.Hacsak nincs olajkutunk…

Napkollektorok:Ha fontos a tartósság síkkollektorokat válasszunk.A vákuumcsövesek egy idő után tönkremennek.Ezek élettartama a gyártó elmondása szerint 15-20 év.A síkkollektor gyakorlatilag elpusztíthatatlan.A HeatPipe rendszer akár borús időben szórt fénynél is alkalmas meleg víz előállítására.Kiválóan alkalmas akár önálló fűtés vagy fűtésrásegítésre is megfelelő rendszerrel.Különösen passzív házaknál az alacsony energia igény miatt.

Ha olcsó fűtést akarunk nézzünk szét a környezetünkben és keressük meg az olcsó forrásokat erre építhetünk jó és olcsó fűtést. Például aprítékhoz vagy fűrészporhoz jutunk akkor érdemes erre egy fűtést alapozni

Minden ami fűtésszerelés Méretezés , háromjáratú szelep , hőcserélők stb