Vízvezeték szerelés házilag

Vízvezeték-szerelés

Ezt az írást azoknak szánom akik saját kezűleg szeretnék a hibákat kijavítani az otthoni vízvezetékükön ill. elkezdenének egy teljesen új vízvezetékrendszer kialakítását.Tudni érdemes ,hogy a vízvezeték-szerelés nem ördöngösség csupán technológiai fogásokat kell alkalmazni aminek a végeredménye egy akár egész életen keresztül használható rendszer.Ehhez fogok segítséget nyújtani azoknak a bátor embereknek akik nem ijednek meg az ismeretlen dolgoktól és szeretnének vízszerelési ismereteket elsajátítani.Kívánom ,hogy mindenki járjon sikerrel és használja sok éven keresztül saját keze munkáját.Amennyiben bárhol elakadna vagy segítségre lenne szüksége jelezze e-mailban vagy keressen telefonon.Mindenkinek szívesen segítek megoldani a felmerülő problémát vagy adok tanácsot víz fűtésszerelési témakörben.

Vízvezetékek vízvezeték-szerelés múltja :

Legrégebbi anyag az ólom és a réz. Már a rómaiak is használták vízvezetékek kiépítésére. Ezekben az időkben hihetetlen precíz mérnöki munkával határozták meg a vízvezetékek nyomvonalát. Forrásokat vezettek ejtéses módszerrel be Róma épületeibe. Közkutakat ,fürdőket , nyilvános WC-ket építettek. A Birodalom más területein is meghatározták és osztályozták a víz minőségét is megfigyelve a források közelében élők egészsége alapján. Az ivóvíz vezetékeket Róma szerte nem kevés katona őrizte. Rabszolgák mellett képzett szakemberek tartották karban és építettek új vízkivételi helyeket. Hasonlóan a szennyvíz elvezetéséről is gondoskodtak. Óriási méretű csatornákon keresztül távozott a felesleges víz és vele, a használt víz is . Az ókori Róma szennyvízcsatorna kifolyásaiból vett kőzetminták bizonyítják igen magas ólomtartalmát ezeknek a vizeknek. Rávilágítva arra ,hogy nagyon sok ólom vezeték is volt a vízvezetékükben.
60-70-évvel ezelőtt még a mi mestereink is ebből készítették a vízvezeték elemeit nyomócsöveket ,lefolyócsöveket ,szifonokat bekötőcsöveket, szinte minden ebből készült ,javarészt tokozással vagy peremezéssel ,lágyforrasztással. Angol és francia nyelvterületen a mesterség neve mai napig megőrizte a kapcsolatot az ólommal. Angolul a vízvezeték-szerelő plumber. franciául: plombier.

Az 1800-as években is igyekeztek szabványosítani a gyártást. Ennek következményeként a csővezetékek az angolszász mértékegység alapján lettek méretezve amit a mai napig is használunk. Az ólomcsövek belső átmérője megfelelt ennek a szabványnak
1 inch = 25,4 milliméter.Az inch-et coll nak is hívják.Az angolszász méretezés velejárója ,hogy törtekben adják meg a méreteket.A 1/2″ inch az pontosan a 25,4 fele.A horganyzott csöveknél viszont azt látjuk h ez kb 20mm a külső átmérő , az 1″ cső kb 31-32 mm .Ez a méretezés az ólomcsöves időkböl maradt vissza.Az ólomcsövek külső átmérőjét vették alapul a horganyzott csövek gyártásánál.
A horganyzott csövek teljesen kiszorították a vízvezeték-szerelésből az ólomcsöves rendszereket.Időnként azért még lehet találkozni ezekkel a mestermunkákkal régi bojler bekötéseknél.
A horganyzott vascsöveket úgy, mint néhány évtizeddel ezelőtt, menetes idomokkal csatlakoztatjuk és a vízvételi helyeket a vízvezeték-rendszereket az ehhez való idomokkal alakítjuk ki.

Manapság ritka az ilyen kialakítás és inkább csak épületen belüli víznyomócsövek ,gerincvezetékek vagy oltóvíz hálózatok készülnek ezzel a technológiával.
Ilyen technológiával inkább lakótelepi lakások fütés korszerűsítésénél találkozhatunk.Ezekben a lakásokban a mai napig vascsöves rendszerek üzemelnek.
Vascsőves vízvezeték rendszerek menetes csatlakoztatásához szükséges egy menetmetsző ami a cső méretének megfelelő menetet képes vágni.Ezek a menetek 1:16 kúposságú witworth menetek ,ezért a metrikus menetekkel nem kompatibilesek.Nem lehet őket összerakni bár ránézésre igen hasonlóak pl. a 1/2″ a 20-as metrikus menethez.A menetmetszők újabban már nem állíthatóak ezek fix metszők de azért a menetmetszést követően mindig próbáljuk rá a csőre az aktuális idomot abból a célból hogy le tudjuk ellenőrizni megfelelő-e a menet (a gyártásból adódó méretpontatlanság miatt).Ha könnyedén rátekerhető a csőre és nem túl szoros vagy nem túl laza az idom ,akkor megfelelő a menet kiképzése a vízvezeték csövön.

A menet tömítése:

Ha gyári menetet használunk -például egy 1/2″-os sarokszelepet- akkor egy vasfűrészlappal durvítsuk fel a menetet mert a tükörfényes felületén a kóc elcsúszik és így nem tudja behordani a kócot vagy teflont ami vízvezetékünk biztos folyásához vezet az elforduló kóc vagy a tömítő szalag miatt.
Tehát körbe mintha répát pucolnánk durvítsuk fel a menetet.Bele is húzhatnak néhányat a menet völgyei közé ,hogy ott is durvuljon.A gyárilag feldurvított menetet is durvítsuk tovább mert ezek sokszor le vannak krómozva és eltakarja a finom kiállásokat a fényes bevonat.Alapelvként el lehet mondani akkor jó a durvítás ha érdessége olyan mintha egy új reszelőt tapintanánk.
A kócolás menete a következő:
Ha szuper kócunk van tépjünk belőle egy 20-25 centis darabot -1/2″ csővel számolva- , finoman húzzuk végig ujjaink között h szálra simuljanak.A bal kezünkbe vegyük a csövet vagy idomot és a tetejére fektessük a kócot ellentartva a bal kezünkkel.A kóc 1/3 része legyen a bal kezünk felé a jobbal óramutató járásával megegyező irányba -arra amerre az idomot is tekernénk- tekerjük fel a kócot.Ha már jól megszorult fogjuk hozzá a bal kezünk felé eső részt is és együtt tekerjük fel a maradékot.Ezután kenjük be bőven szilikonzsírral vagy valamilyen zsiradékkal faggyúval stb… könnyebben csússzon be a tömítő anyagunk az idomba.Ne használjunk festéket vagy sziloplastot elég a zsír , ezzel megőrizzük a kóc rugalmasságát és tömítőképességét.
Kócolásos technikával 16 baros oltóvíz rendszereket is készítettünk amik a mai napig üzemelnek folyás nélkül.
Sárgaréz idomok, golyós csapok könnyen repednek ezért ezeket óvatosan húzzuk össze.
A teflonszalag vagy tömítőzsinór használata ugyanígy történik.Feldurvítjuk és feltekerjük.

Menetet tömíthetünk ragasztóval is a Loctite 517 ajánlom erre a célra. Néhány csepp a menetre összetekerjük és kész a kötés.

KPE nyomóvezetékek.

Ez az a rendszer ami családi házaknál a legtöbb esetben a földben van a vízórától egészen a gerincvezetékünk kezdetéig. Kötését lehet végezni gyorskötő idommal pushfitt idommal vagy sütéssel. Érdemes odafigyelni a KPE csövek falvastagságára és nyomásállóságára. Figyeljünk oda mert gyártok között is lehet különbség azonos nyomáshatárú csövek esetén. Sőt ami rá van írva sem mindig az ami. Ezért legyünk résen és mérjünk. Fő a bizalom! És az ellenőrzés!
Nagy hazai gyártók csövei között akadtam olyanra ami a 2 mm-es falvastagság ígérete ellenére a 1,5 mm-t sem érte el!
A KPE csöveket csővágó ollóval lehet méretre vágni. Nagy barkácsboltokban tudunk fillérekért beszerezni ilyen ollót. Szükségünk lesz egy kalibrálóra ami a cső kerekségét állítja vissza és letöri a vágás éleit. Erre azért van szükség mert könnyebben megy össze a cső az idommal nem kell használnunk semmilyen síkosító szert és a letörés megóvja a gumigyűrűt a sérüléstől az idomunkban. Minden esetben használjuk a kalibrálót, ha esetleg nincs kéznél megpróbálhatjuk egy éles késsel is letörni az éleket ez is járható út. Fontos a csővágó olló élessége is és a mozdulat amivel elvágjuk a csövet. Ne összenyomjuk hanem próbáljuk picit mozgatni szorítás közben az ollót így könnyebben átvágjuk az akár 1″ csövet anélkül ,hogy összelapulna vagy eldeformálódna. Bontsuk szét az idomot húzzuk rá a KPE csőre a szorító anyát ezután jön a szorító gyűrű ez műanyag idomoknál egy kúp alakú fehér műanyag alkatrész ami passzol az anya belső kúposságába , fém idomoknál egy fém gyűrű ezek az alkatrészek belemarnak a KPE cső falába és nem engedik kicsúszni a csövet a helyéről. Kalibráljuk ki. Toljuk bele a csövet az idomba igazítsuk be a szorítógyűrűt a helyére húzzuk meg az anyát. És kész! Nagy víz szolgáltatók csak fémidomokat használnak amiatt mert a műanyag idomból kicsúszik a lökésszerű nyomásváltozás miatt. De én azt gondolom ez csak akkor következhet be ha nem megfelelő a szerelés vagy a cső falvastagsága nem elég vastag.
Bátran használhatjuk 8-10 barig vízvezetékekhez.

Hibák

KPE csöveknél gyakori hiba lehet ha fektetésnél egyszerűen csak beletesszük a gödörbe a vízvezeték csövet egyenesen az épületig.Fektetésnél ügyeljünk arra , hogy ez a cső is fog mozogni hő hatására.Ezért az árok széleihez húzzuk ki hol jobb hol baloldalra mintha egy kígyó lenne.Lehetőséget adva a mozgásra.Feltétlenül homokágyba tegyük és úgy takarjuk az árkot.

5 rétegű rendszerek

Ez az a csővezeték rendszer ami legkisebb beruházással szerelhető bár idomai kicsit drágábbak mégis kompenzálja az árat. Élettartama gyakorlatilag az épülettel egyenlő. Oxigén diffúz mentes csöveknek is nevezik mert a falán -a rétegeknek köszönhetően-nem tud az oxigén be diffundálni ezáltal nem lesz oxidáció a fűtési rendszerünkben a megfelelő technológia megtartásával. Könnyű szerelhetősége és várható élettartama miatt hihetetlen teret hódított magának a vízvezeték-szerelés és a fűtésszerelés területein is. Használható hideg vizes meleg vizes vízvezetékekhez ,központi fűtéshez, padlófűtéshez ,bekötésekhez. Általában 95 c fokig hőállóak és 10 barig nyomásállóak.200 méteres tekercsekben lehet kapni de kérésre akár 1m-ert is levágnak nekünk. A cső hossza méterben jelölt a külső felén. Vastagabb méretek szálban vásárolhatók. Lehet préselt idommal és lehet kulcsos idomokkal is szerelni. Hátránya a “press” gépeknek a magas ára. Léteznek kézi préselők is de a fejek ezekhez sem olcsók. Ha préselni szeretnénk általában ahol vesszük a “press” idomot ott biztosítanak gépet is. Persze nem mindenhol és nem mindenkinek. Kérdezzünk érdeklődjünk, a boltok legtöbbször kötik a vásárlást a géphez és csak úgy adják ha náluk vesszük az idomokat. Ne essünk abba a hibába , hogy megvesszük az idomokat és nem tudnak adni gépet! Vásárlás után gépet szerezni már csak kölcsönzőből tudunk.

Szerelése

Nézzük a szerelést.Cső ollónkkal levágjuk a csövet kikalibráljuk hasonlóan a KPE csőhöz. Érdemes megjegyezni , hogy az ötrétegű kalibrálója az eltérő méretek miatt más így ehhez való kalibrálót szerezzünk be. Ha kikalibráltuk “press” idomoknál toljuk rá az idomot és préseljük le ,kulcsos idomnál bontsuk szét az anyát és a szorító gyűrűt ezeket húzzuk a csőre majd toljuk rá a csövet az idomra ,Ügyeljünk az idomokon levő gumigyűrűkre ne sérüljenek. Húzzuk össze az anyát és kész. Addig húzzuk amig az anya meg nem nyikordult. Minőségi idomokat vásároljunk ne érjük be a nagyáruházi kínálattal.
Komplett rendszerek állnak rendelkezésre a vízvezeték és fűtés szerelőknek pl.Wavin , Heinco Valsir. A minőségi idomok megfelelőségi nyilatkozattal is rendelkeznek ill. esetleges hiba esetén a gyártó felelősséget vállal. Szemben a Médin Csájna termékekkel.
A falban padlóban levő vízvezeték csöveinket védjük le egy műanyag burkolattal ez szerelés előtt ráhúzató a csőre. Szükség esetén szigeteljük a meleg vízvezetéket vagy a fűtési csövet.
Érdemes szem előtt tartani , a kulcsos rendszer idomait ,elágazásokat ne tegyük se falba se aljzatbetonba. Szívem szerint azt mondanám inkább sehova se tegyük . Ha mégis akkor a legnagyobb odafigyeléssel végezzük a szerelést és minden esetben szabályosan nyomás próbázzuk le a rendszert. Hajlításhoz használjunk belső vagy külső rugót ez nem engedi megtörni a csövet.

Ismertebb gyártók Wawin Heinco

52 thoughts on “Vízvezeték szerelés házilag

 1. Szeretnék tájékoztatást kérni ki tud horgany cső be befűzéses modszerről hogyan működik akérem irja le köszönöm a segitségét

  • Kedves Mihály!
   Nem létezik ilyen módszer.Többféle problémát kellene megoldani.Ezek a következöek.Az idomok nem ívszerűen kanyarodnak.A cső belső átmérője jelentősen csökken az évek múlásával.A leágazások kötései nem megvalósíthatók.Szóval ha valaki ezt megtudja oldani és garanciával eltudja végezni.Az biztos számíthat arra h milliomos lesz mert annyi megrendelése lenne Ill. a technológia használatából annyi jövedelme származna.Üdvözlettel Zoltán

 2. Kedves Gyapi!

  Egy fémfűrész lapot vágjon el hosszába félbe kb. 5cm hosszan hogy beleférjen a törött idomba.Ezután álljon szembe vele és vágja félbe a törött idomot szintén hosszába két helyen.Ha meg van óvatosan próbálja kihajtani vagy eltörni egy erősebb csavarhúzóval.Ha sikerűlt hosszában elvágott két fél menete lesz ami kijön.Picit sérűlhet a falban maradó idom menete de ez nem lényeges mert a tömítő anyag eltömíti ezeket a sérüléseket.
  Üdv Zoltán

 3. Kedves Zoltán!

  Meglévő régi, falban futó, hegesztett PP-R vízvezeték rendszerben szeretnék kicserélni egy könnyező egál T idomot. Ezzel kapcsolatos alábbi kérdéseim megválaszolásában kérném segítségét.

  – Csak a rendszernek megfelelő hegeszthető idomokat lehet beépíteni vagy tudna javasolni más technológiát is a szakszerű idomcserére?
  – Pl. használhatóak-e a KPE csövek réz idomai?
  – Milyen megoldást és anyagokat javasolna?

  Mivel nincs hegesztőgépem és a bérlés is macerás lenne, olcsóbb megoldás lenne számomra, ha nem csak PP-R rendszerelemekkel lehetne megoldani a könnyező idom cseréjét.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel, András

  • Kedves András!

   PP-R rendszerben csak PP-R idomokat ajánlok beépíteni Más idomok nem köthetőek biztonsággal a PP-R rendszerhez.
   PP-R hegesztőgépet megveheti és használat után eladhatja.Vagy keressen szakembert aki elvégzi a munkát.
   Természetesen garanciát minden esetben vállalnak a szerelők.
   Üdvözlettel Zoltán

 4. Üdv!
  Fali mosogató csapot kell kiváltanom alsó sarokszelepre.
  Fém vízvezeték a falban, ezt heinco csővel akarom lentebb vinni kb 60 cm-el. Ide jon a sarokszelep.

  Kb milyen anyagokra lesz ehhez szükségem?
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Zoltán!

   Nehéz a válasz anélkül , hogy látnám .Ha eltudja fordítani a falban levő könyököt akkor csak egy indító 16/1/2″ illetve egy falikorong amivel a kiállást meg lehet csinálni igény szerinti hosszúságú 16 mm cső. Ha nem tudja elfordítani vagy bármilyen más opció esetén ha el kell vágni a hg csövet akkor GEBO kötő idom .
   Üdvözlettel Zoltán

  • A kulcsos idomok egy idő után visszaengedik a szorítógyűrűt.Ez lehet 10 év de lehet 3 hónap is.Sokan (még szerelők közül sem)nem is tudják a technológiai előírást ahogyan ezt szerelni kell.Alap a kalibra a csővágó olló a filc és a villáskulcs. Általánosan elfogadott nézet h vasfűrész lappal elvágjuk összedugjuk meghuzgáljuk aztán kész…
   Komplett fűtési rendszer összes idomát cserélni kellet mert eresztettek és egyszerüen nem lehetett már húzni rajtuk.Így nem sikerült elkészíteni házilagosan a rendszert mert nem tartották be a szükséges műveleteket.Mondjuk nem is akarták lustaságból.
   Ezért azt javaslom lehetöség szerint ne használjuk falonbelülre vagy nagyon körültekintően ha nincs más lehetőség.Üdv Zoltán

 5. Kedves Zoltán!

  Szerintem nagyon hasznos a cikk! Bátorságot kaptam vízszerelésre és a leírása alapján sikeresen szereltem fel roppantógyűrűs idomot és tömítettem menetes csatlakozást.

  A házunk vízvezeték rendszere 30 év körüli lehet, régi horganyzott csövek a falakban, már megérett a cserére. Már több helyen is kellett javítani, amely munkákra eddig vízszerelőt bíztam meg. Azonban sajnos elég nehéz jó szakembert találni. Aki rá ér vagy nagyon drágán dolgozik, vagy a munkája kifogásolható. Sajnos.. Ezért elgondolkodtam kézi présszerszám megvételét 5 rétegű csőhöz. Szerelése elég egyszerűnek tűnik és a hiba lehetőség minimális. A legutóbbi vízszerelések díjak alapján már egy kisebb javítás során megérné a beruházás.

  A kérdésem pedig, a cikk indító mondatával kapcsolatos: „saját kezűleg szeretnék a hibákat kijavítani az otthoni vízvezetékükön ill. elkezdenének egy teljesen új vízvezetékrendszer kialakítását”. Nos, ha én a házunkban lévő teljes vízvezeték rendszert saját magam szeretném lecserélni, akkor megtehetem-e? Meg kell-e hivatalosan tervezeten az új vízvezeték hálózatot? A vízszolgáltató felé kell-e jelentenem és engedélyeztetnem az új hálózatot? Ha igen, terv alapján megcsinálhatom-e a hálózatot vagy mindenképpen szakember kell hozzá?

  Válaszát előre is köszönöm!

   • Kedves Zoltán Én is sajátkezüleg szeretném felújitani a fürdőszobám 5rétegü csővel,mire kell figyelnem szükséges hőszigetelö köpeny,tégla falban,milyen gyártótol vásároljam,16-os vagy 20-as csövet vegyek.Válaszát előre is köszönöm Attila.

    • Kedves Attila!

     Válasszon szigetelt csővet.Nem kell bajlódnia a szigeteléssel és gyárilag méretezve van ideális méretben.
     Több gyártó is rendszergaranciát ad.Ez azt jelenti az általuk gyártott idomokkal szerelt csőre 5-10 év vagy még több garanciát ad.Kérjen az elárúsító helyen gyártói megfelelőségi nyilatkozatot.Amelyik termékre nem tudnak adni ne vegye meg.Lehet olcsó de nem éri meg a kockázatot.Kiváló rendszerek Pe-xa Unipipe Valsir Comap Henco és hogy magyart is mondjak ami nekem személyes kedvencem a Németh Szerelvény.
     Üdv Zoltán

 6. Az alábbi kérdésre keresek választ:
  A jelenlegi, meglévő 1″-os horganyzott csővezetékem egy szakaszát, szerelési lehetőségek miatt 5-rétegű csőre cserélném. Megfelelő, ill. egyenértékű-e vele a 20mm belső átmérőjű 5-rétegű cső?
  Köszönettel venném, ha esetleg valaki megadná több méretet is tartalmazó táblázat elérhetőségét.
  Tisztelettel: abamisi49

  • Kedves Mihály!

   Ötrétegű csövek méretei 16-os (régebben volt 18-as) 20-as 26-os 32-es. E felett már inkább ipari felhasználásra alkalmas méretek vannak.
   Az egy colos vascső kb 33mm-es nek feleltetik meg a fél colos 22 mm.

   Üdv Zoltán

 7. Kedves Zoltán! 17 évvel ezelőtt építkeztünk, és a telken meghagytuk az eredeti kis 40 négyzetméteres házat. Akkor a vízórától a kisházig KPE csővel lett rácsatlakozva a földben a horganyzott csőre. Most szeretnénk felújítani ezt a kisházat, természetesen itt is horganyzott csövek vannak, de át is akarjuk alakítani egy kicsit, ezért teljesen új vezetékrendszert szeretnék kiépíteni. Sokat olvasgattam a témában, néztem videókat pl.: Green cottage DIY, ahogy a PP-R csövet összeolvasztják, vagy az ötrétegű csövek préselését. Már majdnem eldöntöttem, hogy PP-R csővel csinálnám meg, de olvastam egy előző hozzászólásban, hogy csöpög a PP-R T idom, úgyhogy az ötrétegű (press) jobb lenne. A gépkölcsönzés sem vészes. Egy valamit viszont nem tudok, hogy milyen átmérőjű csöveket használjak. A vízórától a házba bemegy a KPE cső (Gondolom az 1 colos, vagy 32-es?), utána házon belül váltunk ötrétegűre. Max 3-4 méteren belül lesz zuhanyzó, WC, , bojler, mosógép kiállás, fürdőszobai mosdó, konyhai mosogató. Ezekhez elég lenne a 16-os csővastagságú rendszer, vagy 20-as kellene? Vagy 20-as fővezeték egy falhosszban, amiről 16-ossal lecsatlakoznánk a mosógépre, zuhanyzóra, kézmosóra. Azt sem tudom, hogy a villanybojlerhez milyen méret kel. Előre is köszönöm válaszát! S. Gábor

  • Kedves Gábor!
   Enézést a késői válaszért.
   Lehet nem is aktuális már de mások okulásáa :-))…
   Én 3-4 fogyasztási helyet 16-os ötrétegű csővel szoktam megoldani.Ettől többet 20-as ötrétegű hidegvíz gerincel szoktam.

   Üdv Zoltán

   • Kedves Zoltán!

    Hasonlót szeretnék kérdezni mint az előttem szóló.
    Én úgy tervezem, hogy bejövök a házba a vízórától, ide 1collos kpe cső (vagy már itt is érdemes az t rétegűt szerelni?) Makd egy elosztót szeretnék amiről indul külön-külön konyha, fürdő 1, fürdő 2, mosokonyha…stb.
    Na ha innentől mindenhova 16-os csővel megyek tovább az megfelelő?
    Plusz hosszirányú hőtágulással kell-e számolnom. A csővek falban vakolat alatt vagy a padló burkolat alatti polisztirol szigetelesben fognak menni.
    Melyik szigetelesűt válasszam?
    Mehet mindenhova a kék vagy a használati melegvíz az piros legyen?
    5 rétegű csővel lehet szennyvízet is szerelni? Ha igen akkor mik a betartandó szabályok?

    Köszönöm válaszát előre is!!!

    • Kedves Gábor!
     Jó az elképzelés. Osztóval is lehet szerelni. A lakásig KPE csővel szoktunk menni.Az olcsóság miatt 25mm ötrétegű cső kb. 3x annyiba kerül mint a kpe. Ennek ellenére lehet földbe tenni. Ötrétegű nem kompatibilis a szennyvizzel. Egyrészről az ára miatt másrészt mert az idomok szűkülnek ebben lerakódás keletkezhet. Használja a megszokott PVC-t. Ha nagyon profi szeretne lenni a Geberitnek van
     sütős rendszere. De nem ajánlom mert ahhoz tényleg kell gyakorlat.
     Üdv z

 8. Üdvözlöm

  Az lenne a kérdésem, hogy egy kis méretű épületben milyen átmérőjű csövet érdemes főágnak illetve mellékágnak választani PP-R rendszernél.
  Bojler, fürdő, mosdó, mosógép, mosogató kiszolgálása lenne a cél. 25 mm-es főágat és 20 mm-es mellékágat gondoltam beépíteni. Ez így jó lehet?

  Üdv Nándi

 9. Tisztelt uram abban kérem a segitségüket 1,-os hollander rágyogyult a kerti kutam szivoszáljára vettem egy ujat már a menete nem ment rá rendesen egyébként horganyzott mit tehetek köszönöm .

 10. Kedves Admin, tisztelt segítőkész szakember embertársunk.

  Azt hiszem, nagyon nagy köszönettel tartozunk Önnek az oldal létrehozásához. Jómagam, egy régi kb 30 éves KPE rendszert átalakítását tervezem, a kerti részről, egy hátsó lakásba, vízvezetéket bevíve, onnan majd azt leosztva. Úgy tudom, a mostani KPE idomok, csövek, már nem olyan minőségűek, mint anno. Ha itt kaphatok tanácsot, milyen anyaghibákra, minőségbeli eltérésekre kell odafigyelnem, az új egységek vásárlásakor, azt szívesen venném. Amúgy jelzem a 30 évvel ezelőtti idomok, T elágazások a feltáráskor, gyakorlatilag szivárgás mentesek, stabilak voltak. Sőt az akkoriban használt teflon szalagok láthatóan, mintha most lettek volna a menetekre tekerve. Jut eszembe, a teflon szalagok minőségét nem ismerem, de esetleg megbízható gyártót tudna valaki ajánlani?
  Az oldal nagy segítség és motiváció számunkra. Természetesen, ha nem baj, kimásolnám az oldal linkjét és akivel érdemes, azzal megosztanám, ha megengedné.
  Nagyon szépen köszönök minden tanácsot és újra elolvasva ezt az oldalt, tanulhatunk itt számos új dolgot.
  Tisztelettel.

  • Kedves Sándor!
   KPE csőnél amire érdemes figyelni az a falvastagság. Kérjen 10 báros csövet az megfelelő ivóvízre.
   Az idomok ha a földbe mennek érdemes rezet tenni.Műanyagot csak aknába vagy olyan helyre ami később ellenőrizhető szemrevételezéssel.Sokszor elmondtam már de azt gondolom nem lehet elégszer elmondani , hogy az idomokba becsúszó csővégeket éleit le kell faragni 45 fokban.Erre lehet kapni egy okos kis szerszámot de szükségből egy szikével is meg lehet oldani.Ez azért fontos mert az éles csővég vagy begyűri a gumit vagy elvágja.Lehet évekig folyásmentes még így is de ez nem az ideális állapot.Ezért nagyon fontos ez a kis apróság.A szerelők 98 százaléka a Loctite 55 nevú tömítő anyagot használja.Kevés olyan helyzet van amit nem old meg- gáz víz fűtés -.
   Használja Ön is bátran! A használatról talál videót a Youtube-on.
   Természetesen szabadon osztható az oldal linkje.

   Üdv Zoltán

 11. Nagyon jó cikk, köszönöm. Egy klasszikus, egy mosdótálas fürdőszobabútort cseréltünk két mosdótálasra, persze a falban csak egy mosdó bekötés lehetősége voltak kialakítva. A t-idom két közcsavaros toldása felé és utána rendben volt, de a sarokszelepre feltéve csöpögött a víz. Már kétszer is szétszedtem, és újra össze, mindig kóccal, zsírral, de csak nem jó. Hát, mondom, tuti én vagyok a hülye, mert egy vizes félkézzel összerakja, és jó. A cikkből rájöttem, hol hibáztam, hiszen a vasfűrészlapos feldurvítást úgy ahogy volt, kihagytam. Holnap újra összerakom, immár a cikk szerint, remélem, jó lesz. Köszönöm mégegyszer!

 12. Üdv.: Segítségét szeretném kérni
  A WC öblítését eddig SCHELL szeleppel végeztük, de a vízütés valamely okból „felütötte a fejét” és nem tudok megszabadulni tőle. Ezért tartályos öblítésre kell átszerelnem. A tartályt viszont csak úgy tudom felszerelni, ha a SCHELL szelepet megszüntetem, és a visszamaradó 3/4″-os csővéget le kell dugóznom.
  Ha a kereskedelemben kapható vakdugót használom, akkor az nagyon kiáll a falból, mivel jelenleg a csővég a csempeszintben van.
  Szerettem volna imbusz belső nyílású vakdugót vennem, de sehol sem ismerik, a NET-en sem találkoztam vele.
  Vízszerelők azt ajánlották, a kiálló anyagot le kell köszörülni. Én ezt nem szeretném (hátha lesz még szükség erre a csonkra, szerelhető legyen).
  Mit tudna ajánlani megoldásként?

 13. Tiszteletem,
  Tanácsot szeretnék kérni…Adfott egy zuhanytálca és az abból jövő (szifonon keresztül) csővezeték, ami egy könyökidomon keresztül csatlakozik a padlóból kiálló csővégre. A kérdésem az lenne, hogy ennek a könyöknek és a padlórészi csőrésznek a csatlakozásához kell-e ragasztót használni? A könyökben van szimmering…
  Köszönettel,
  Attila

 14. Tiszteletem!

  Loctite 55 -tel raktam össze egy szerelvényt, mely durva szűrős reduktort, 50um-szűrőt és egy by-pass ágat foglal magába a belépő vízre. Belépő nyomás 5-6 bar környéki, ezt redukálom 2.5 bar-ra.

  Pár hónap elteltével az összetételek nedvesek, egyik másik el is cseppen. Kezdetben egyértelműen száraz volt minden, most ha végigsimítom az ujjammal az összetételeket, a teflon zsinór nedves, a zsinóron levő porszerű bevonat nyálkás tőle (nem találok rá jobb kifejezést).

  Érdekes, hogy nem csak a nagyobb nyomású oldal mutatja ezt, hanem a redukált is.

  Az egész szerelvény az aknában van. Kondenzációra is gondoltam, nagyon furcsa az egész.

  Van esetleg hasonló tapasztalat, bármilyen ötlet?

  Köszönök minden segítséget.

  Üdvözlettel,
  Gábor

  • Kedves Gábor! Érdekes kérdést vet fel. Szűrőknél előfordul az NPT menet. Ez olyan mint amit normál esetben mi használunk BSPT vagy witworth menet 1:16 kúpossággal a z NPT menet nem kúpos. Tehát nem tud annyi tömítőanyagot behúzni a menet Hornyaiba vagy ha igen szétrepeszti az idomított. El kell találni a megfelelő mennyiségű tömítőanyagot. Vagy még profibb a folyékony loctite. Üdv z

 15. Tisztelt Cím!
  Az Unipipe Uponor RTM rendszerével kapcsolatban van tapasztalata? Valóban olyan egyszerű a történet, mint aminek a demókon látszik? Ezekkel lehet falban futó csöveket szerelni, vagy inkább csak falon kívül?
  Köszönettel:
  József

  • Kedves József!
   Az Uponor cég rendszerei kiemelkedően jók. Tényleg ennyire egyszerű. Konkrétan ezzel a rendszerrel nem de külföldön más pushfitt idomokkal dolgoztam. Itthon nem terjedt el valahogy nincs hozzá bizalom. Külföldön meg szinte csak ez van még a horganyzott csövekhez is. Lehet használni falon belül és falon kívül is. Ivóvízhez és fűtési rendszerekhez is. Amivel viszont érdemes számolni , hogy esetleges javításnál honnan veszek hozzá idomot. A későbbiek folyamán ne keverjem más rendszerrel.
   Üdv Zoltán

 16. Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a kócolásnál a szilikonzsír mennyire problémás, ha kerül belőle a fűtési rendszerbe?
  Kitisztíttattam a fűtési rendszert, majd egy következő szerelésnél az illesztés belsejébe is jutott a zsírból. Mennyire probléma ez? Lehet újra rendszert tisztítani? 🙂

  Egyébként nagyon jó a leírás, köszönöm előre is a választ!
  János

  • Kedves János!
   Törekedni kell a legtisztább vízhez a fűtési rendszerekbe. A kazán elé érdemes mágneses iszap leválasztót beépíteni. Mérlegelni kell mit szeretnénk védeni. Mondok példát. Ha egy öreg öntöttvas kazánunk van egy új modern szerelvények kel ellátott fűtési rendszerben akkor a fűtési rendszert kell védeni mert az elzárók nagyon kis átmérőjű el. Ha fordítva akkor a kazánt mert az fog eltömődni. Kötelező a fűtési rendszer adalékolása is pl Fernox vagy Sentinel adalékokkal ha erre mód van. Pl egy 2000 literes rendszert nem érdemes adalékolni mert az rendkívül költséges lehet. A szilikonzsír semleges kémhatású nem okoz problémát a rendszerben. Nem fog korróziot elő idézni.
   Üdv Z

 17. Jó napot!

  Panel lakásban szeretnék fürdőszobát felújítani és a kádas, egy-csaptalepes megoldást, zuhanyzósra cserélni, fali mosogép-kiállással. Fali kiállás mögött már szinte mindent szereltem: csaptelepet, mosogatótálcát, lefolyót/szifont, wc-tartályt, stb.. és úgy érzem ideje egyel tovább lépni. Az 5 rétegű rendszerben gondolkodom, amiből – ha jól láttam – a Heinco az ajánlott márka (bár én is Uponor demókat láttam), és tudni szeretném, hogy hol lehet/érdemes csövet, idomokat, SZORÍTÓT, OLLÓT és KALIBRÁLÓT egy helyen venni? Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Miklós

  • Kedves Miklós!
   Ne vegyen prés. Aki forgalmazza az idomokat általában tud gépet adni. Az Uponor is megfelelő. Én személy szerint a Wawin K1 idomokat használom jelenleg. Az oka egyszerű TH-U pofa kompatibilis. A Wawin 20 mm-és csöve 2.25 falvastagságú tehát vastagabb mint az átlag. Nem lehet eltörli az idomait. 10 bárral szoktam próbálni és valóban tudja ami rá van írva. Az Uponort vagy U szoritopofával idomokat nehéz megvenni mondjuk Ágasegyházán a mezőgazdasági boltba. A szerszámokat jó áron pecázni kell a neten. Présben abszolút csúcs a Rottenberger mondjuk másban is pl fogók kiegészítők stb. A préspofái 10.000 préselésig garantált acél idomoknál is. Ezt nem tudja a Rehms vagy a Haka. A fogóját napi szinten használom 5 éve már nincs rajta festék de a fogai hibátlanok és nincs elnyagdulva sem. Wurth fogóm 5 év után eltört….. kalibra ,vésőkalapács Yato. És Yato az olló is ,hihetetlenül kézre áll.
   Udv Zoltán

   • Kedves Zoltán!

    Köszönöm a választ! Tehát ahol az idomokat veszem ott bérlejek gépeket is hozzá! és Wawin K1 alkatrészeket ajánl. Azt még meg tudja esetleg mondani, hogy hol árulják őket ahol gépet is lehet kölcsönözni hozzájuk?

    Üdvözlettel,
    Miklós

    • Kedves Miklós!
     A Wawin termékeket a Gienger Hungária Kft és az Interkomfort is forgalmazza. Gépet is szerintem tudnak kölcsönözni.Kérem érdeklődjön náluk.
     Üdv Zoltán

 18. Kedves Zoltán!

  Segítségre lenne szükségem! Hogyan tudnék KPE csövet 5 rétegű csővel összekötni? Van erre valami speciális idom? 20-as átmérőjű lenne a kötés.

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdv
  Ábel

  • Kedves Ábel!

   Elvileg én nem tudok olyan idomról ami egyik végén KPE a másikon ötrétegű. Akkora a variációk száma a vízvezeték-szerelésnél , hogy ezért a gyártók inkább rábízzák a szerelőkre milyen tipusú kötést csinálnak. Ne ijedjen meg a megoldás végtelenül egyszerű. A két rendszert kell egy közös méretre hozni.Ezt két idommal tudja megvalósítani.Egyik egy KPE idom a másik egy ötrétegű idom.Mindkettő menetes, egyik külső menetes a másik belső menetes , a menet lesz a közös méret.A KPE 20mm ötrétegű cső menetes csatlakozója külmenetes a KPE csatlakozó pedig belmenetes. A KPE csövek menetes csatlakozói ritkán kapható más méretben viszont az ötrétegű kapható eltérő mérettel is.Eléggé megbonyolítottam. Szóval a KPE cső indító idoma fogja meghatározni az ötrétegű cső indító idomának a méretét.Leírom a KPE csövek méretét ill az ötrétegű csalakozójának a méretét amire szüksége lehet válassza ki azt a sort és azt vegye meg.
   Ha a KPE cső 20mm akkor KPE 20mm/1/2″ BM (belső menet) indító 1db— ötrétegű 20mm/1/2″ KM (külső menet)indító 1db.
   Ha a KPE cső 25mm akkor KPE 25mm/3/4″ BM (belső menet) indító 1db— ötrétegű 20mm/3/4″ KM (külső menet)indító 1db.
   Ha a KPE cső 32mm akkor KPE 32mm/1″ BM (belső menet) indító 1db— ötrétegű 20mm/1″ KM (külső menet)indító 1db.
   Két idomot kell vennie amiket össze kell csavarnia feltömítés után.
   Amire figyelnie kell még
   A KPE csö élét le kell törni kb 45 fokba egy sniccerrel. Az ötrétegű csövet ki kell kalibrálni. A menetet az ötrétegű indító idománál fel kell durvítani egy fűrészlappal. A menet elejére az első két menetre ne tekerjen tömítő anyagot Ez fogja megvezetni a rendes irányba a menetet bele kapatásnál.
   És lehetőleg minőségi rézből készült KPE indító idomot használjon.

   Üdvözlettel Zoltán

 19. Kedves Zoltán!

  Milyen megoldást javasol horganyzott belsőmenetes cső meneteinek javítására?
  Sarokszelep cseréjénél a horganyzott cső belsőmenete a rozsdán kívűl lerakódással van leszűkülve, ami a sarokszelep helyes beállítását korlátozza szerintem.
  Mit javasol az ilyen belsőmenet tisztítására?
  A tőmítéssel is nagyon megszenvedtem, mert többszöri próbálkozásra sem sikerült Loctite 55 tömítőzsinórral szivárgásmentesre szerelnem. Végül teflonszalaggal tudtam tömíteni, de számomravez a megoldás nem megnyugtató.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Norbert

  • Kedves Norbert!

   A Loctite 55 az egyik legkiválóbb tömítő anyag. A teflon kevésbé. A belső menetet egy horganyzott közcsavarral tudja megtisztítani. Bele kell tekerni tömítés nélkül így az ledarál mindent vízkövet rozsdát. A horganyzott közcsavar menete 1:16 od kúposságú ami egyre inkább beleszorul a menet végén így össze tudja roppantani a lerakódásokat.Egy 18mm vastag belső csőkefével ki tudja szedni a maradékot.Általában 4-5 menet ha bent van az már elegendő a tömítettséghez .Ha nagyon sok lerakódás van akkor ki lehet ütögetni finoman egy hegyesebb tárgyal (szeg kalapács)A sarok szelepet egy fűrészlappal fel kell dúrvítani , hogy a tömítő anyagot bevigye a menet közé majd tekerje rá a Loctite-ot minden menetbe egy tekerést minimum de lehet többet is , hogy eltakarja a menetet. Ha így csinálja biztos nem fog folyni.
   Üdvözlettel Zoltán

 20. Kedves Zoltán!

  Kb 45-50 éves 3/4″-os horganyzott vízvezetéket fognak nálunk cserélni (majd valamikor tavasszal) 5 rétegűre az aknától a házig.
  Az lenne a kérdésem, hogy a régi 3/4-esnek, a 20 vagy a 26 mm-es 5 rétegű a megfelelője?
  Köszönöm, üdv: Vendel

  • Kedves Vendel!

   A 3/4” ötrétegű megfelelője a 20 mm. Ha földben készíti el a vízszerelést olcsóbb a KPE cső. Abból a 25 mm-est javaslom.

   Üdv Zoltán

 21. Kedves Zoltán!

  Én is magam tervezem elvégezni a fürdőszoba felújítást, érdeklődni szeretnék hogy a lakás betáp csaptól mekkora átmérőjű 5 rétegű csővel érdemes kiépíteni a rendszert?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ferenc!
   A csempe szeleptől a vízvezeték méretét a fogyasztási helyek száma és ezeknek a helyeknek a távolsága határozza meg. Ha 1-5 fogyasztási hely van elég 16mm ötrétegű cső (pl. panel lakás)Ha ettől több vagy hosszú szakaszok vannak a vízvezetékben érdemes 20 mm-es hideg vízvezeték gerincet kihúzni és arról 16 mm-es leállásokkal megvalósítani a vízszerelést. Feltétlen préses idomokat használjon és ne felejtse el kalibrálni a vízvezeték csöveket össze dugás előtt.

   Üdvözlettel Zoltán

 22. Kedves Zoltán!

  Olyan kérdésem lenne, hogy 30 éves vízbekötőcsövet szeretnék kiváltani. A tervem egy új vezeték kpe cső lenne az aknától a házhoz, egy 125mm es KG csatornacsőben 90cm mélyen. Nem tudom, ez jó ötlet e és ha megvalósítható, 25 vagy 32mm es kpe csövet vegyek?

  Üdvözlettel Lajos

  • Kedves Lajos!

   25mm kpe cső átmérő elegendő ha normál nagyságú a víz igény (átlag családi ház).125 mm KG csövet feleslegesnek tartom. 50 mm vastag sárga bordás védőcsőbe elegendő belehúzni. Ez elég védelmet ad és esetlegesen (bár még soha nem kellett) újra is húzható bele a KPE cső. Ne felejtse letörni az élét a KPE csőnek mielőtt összerakja az idomokkal. Lehetőleg réz idomokat használjon ezek megbízhatóbbak mint a műanyag csatlakozók. Üdv Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .