Hogyan készül a vízszerelés?

 vizvezeték szerelő Utóbbi időben tapasztaltam lakásfelújításoknál fürdőszoba felújításoknál, hogy a megrendelőnek tulajdonképpen fogalma sincs mi a folyamata egy felújításnak. Láttam olyat is ahol az elképzelés meg volt de aki koordinálta a szakipart annak lövése sem volt melyik szakipar mikor jön. Volt olyan , hogy egy egyszerű fürdőszobafelújítás egy egész évig húzódott mert a megrendelőnek az égvilágon semmi elképzelése sem volt a menetéről. Ebben az esetben az volt a terv , hogy Székesfehérvár panellakás 5. emeletén- kb. 2 hét alatt kész. Ami normális esetben jól leszervezve megbízható szakemberekkel tartható is. Székesfehérvár  De itt ebben az esetben utólag derült ki a megrendelőnek , hogy egy felújításnál egyik szakipar ráépül a másikra és van egy sorrendiség a kivitelezésnél amit nem lehet pontosabban nem érdemes felborítani.

Az is fontos , hogy legyen egy tervünk egy pontos elképzelésünk mi hová megy mekkora legyen milyen világítás milyen szaniterek legyenek. Ezeket azért fontos tudni mert később nehéz ha nem lehetetlen bontás nélkül átvariálni ennek megfelelően a vízvezetéket és a szennyvíz kiállásokat

Hogy lássuk miről van szó a burkoló után már csak bontással tudom áthelyezni a mosdót WC.-t , bojlert , mosógépet.

Ezért megpróbálom leírni picit viccesen , hogy oldjam a feszültéget amivel egy fürdőszoba felújítás járhat. És egy kis segítséget adni abban , hogy mindenki egy kicsit építésvezető lehessen mert akkor nekem vízszerelőként vizvezeték szerelőként is jobb , gyorsabb és ami a végeredményt illeti egy szebb fürdőszoba lesz kifogástalan használati értékkel.

Vizszerelés megtervezése

Elkezd beindulni a bogár vagy csak szimplán csőtörés miatt (-Ember ömlik a kád alól a víz!!).Ebben az időszakban tudjuk összerakni fejben mi is az amit szeretnénk. Ha tudatosan készülünk a vízszerelési munkákra hosszabb időnk van , ha ömlik a víz kevesebb…Csináljunk egy skiccet egy darab papíron mit szeretnénk a vízszerelőtől. Nem kell egy 3D-s rajz vagy egy CAD rajz mert a vízvezeték szerelő szakember fejében pontosan megvannak a lehetőségek és a korlátok arról mit lehet és mit nem ,elféra mosdó a WC a bidé a zuhany…Vagy nem fér el a mosógép a mosogatógép. Ezt nem kell a vízvezeték szerelőnek odaadni , ez azért kell , hogy nekünk legyen elképzelésünk mi hová megy.A vízszerelő úgyis a falra fogja felrajzolni egyeztetést követően Egy helyen történt , hogy belsőépítész megtervezte aztán -1 napos egyeztetés után- természetesen semmi sem úgy lett elhelyezve a vízvezeték rendszerben  mert egyáltalán nem volt életszerű.

Egyeztetés ajánlatok vízszerelőtől

Egyeztessük le a szükséges szakiparral mikor tudnak kezdeni mennyi idő és -ami a leglényegesebb- mennyibe fog kerülni.

Milyen anyagok szükségesek a vízszereléshez ki fogja beszerezni. Az építési hulladékot ki fogja elvinni.

Ha nincs elképzelésünk egy-egy apróbb dologban ilyenkor kérhetünk segítséget  a vízvezeték szerelőtöl. De általában mondom anélkül is mi a célszerű és mi az ami a vízvezeték használhatóságot emeli. Kérhetünk kontaktokat is ha valaki még hiányzik a csapatból. Legjobb ha egy összeszokott gárdát választunk mert ők kommunikálnak is egymással és előre szólnak ha valami változik vagy az adott etap befejezése várható. Éppen ezért én is kapcsolatban vagyok asztalossal , villanyszerelővel , burkolóval , ablakossal , gázszerelővel , festővel , tetőfedővel , árokásóval , és még talán a jó istenhez is van telefonszámom ha jobban megnézem a kontakt listát.Természetesen szelektálom a szagemberek számait mert ha valaki valamit amatőr módon készít el (nem derékszög nem függő) azt bizonyos szinten nekem kell korrigálni. Ezért a nagyon gázos burkoló számát el sem mentem. Vagy egy hitegetős villanyszerelőt sem fogok ajánlani mert az idő…És az nekem is az , ha valaki miatt megakad vagy csúszik a folyamat

Szinte senkit nem érdekel melyik vízvezeték rendszert használom a vízvezeték kiépítésénél és , hogy milyen vízszerelési anyagokat fogok behasználni ezért itt szeretném leírni miért ezt.

Anyagok

Vízvezeték rendszereknél alapvetően a Wavin Hungary KFT  termékeit használom. Tapasztalatom szerint a vízvezetékeknél felhasznált termékeik csúcs kategoriásak. Kiváló minőségű anyagokból innovatív technológiákat használnak. Főképpen a K1 és újabban K5 Tigris szériákat használom vízszerelési feladataim során. Mi lehet innovatív egy idomban!?

-Képtelenség eltörni a műanyag testet

-Ha levegővel nyomásprobázom le a vízvezeték rendszert jól hallhatóan sípol ha nincs lepréselve

-Ha vízzel nyomáspróbázom le a vízvezeték rendszert akkor jól láthatóan folyik ha nincs lepréselve

-Vízvezeték csatlakozó idomaik rozsdamentes szorító gyűrűvel rendelkezik ami gyakorlatilag soha nem korrodál el

-A vízvezeték idomok belső csatlakozója hatszögletű emiatt könnyű összenyomni a vízvezeték csővel 

-Nem szükséges kalibrálni  

-Valóban hosszú élettartamú gumigyűrűk vannak az vízvezeték szerelési idomokban

-Az Al-pex 5 rétegű vízvezeték és fűtésszerelési csöveik a piacon kapható legvastagabb alu réteggel szereltek ennél fogva iszonyú masszívak (alig bírom hajtogatni őket). A 20-as csövük 20.25 mm. És ez pont az 0,25mm amitől kiemelkedik a többi közül.

-Gyártói garanciát és biztosítást adnak a vízvezeték rendszereikre

-Nincs olyan igény amit ne lehetne megoldani vízvezeték szerelés során a rendszereikkel

-A Tigris szériát U-s TH-s H-s B-s préspofával is le lehet préselni.

-Alacsony ár

-Magyarországon Zsámbékon gyártják

Nem mondom , hogy nincs másik jó rendszer pl. Valsir , Uponor, Henco , DVGW stb… de ezeket így egyben egyik sem tudja.

De térjünk vissza a felújításhoz…

Ha mindenkivel leegyeztettük az időpontokat és árban is megfelelő jöhet a várva várt pillanat. Írjuk le legalább egy e-mailben mennyi az annyi  …és mi van benne… Sok félreértéstől megkíméli mindkét felet. De a legjobb kivitelezői szerződést írni.

És ha ezek mind megvannak jöhet a vidámság.

 A vízszerelés

„Nekünk a munka becsület és tisztesség dolga” irták a füzitői timföldgyár bejáratára .Talán még mindig látható .

Első a burkoló. Álltalában ő szokta a bontási munkálatokat elvégezni . Én azt szoktam mondani , hogy kicsomagolja a fürdőszobát. Kihordja a sittet felveri az aljzatot ha kell , kidobja a WC-t kitépi a régi vízvezetékeket ha szükséges. Vízszerelőként ekkora már én is készen állok és melegítek a vízvezeték alapvezetékének és a szennyvíz vezeték kiépítésére és a villanyszerelő is már az öltözőben veszi át a torna cuccait.

Kezdés

Átbeszélem a megrendelővel mi hová kerül , milyen funkciókat kell az adott vízvezetéknek  ellátnia és milyen szaniterek lesznek.

A burkolóval egyeztetni szoktunk ,hogy én kb. mikorra vagyok kész. Általában percre pontosan tudom megadni neki ezáltal ő is tud haladni a többi munkájával. Hozzájuk szoktam igazodni mert ők „kötötteb” pályán mozognak a felhasznált anyagok kötési és száradási ideje miatt.

Ekkor már az ablakos már kezdi le gyártani az ablakot és az asztalos is elkezdi a mosdószekrényt konyha pultot tükröt elkészíteni. Az ajtót nemigen szokta készíteni -szépeket lehet venni készen viszonylag jó árban- de ha igen akkor azt is.

Lebontom a régi vízvezetékeket ahol  csak szükséges és elkezdem az új vízvezeték helyének a vésését. Szennyvíz vezetéket cserélem ill. kiépítem a teljesen új ivóvízvezetéket és ha van kútvíz vezetéket a jelenlegi szabványoknak megfelelően.

Behelyezem a falba vagy az aljzatba a vízvezeték nyomócsöveit és a szennyvízvezeték PVC csöveit is figyelve az előre egyeztetett vízkivételi helyekre.

Itt általában a villanyszerelőt is kerülgetnem kell néhány óráig míg kiépíti a mosógépnek , hajszárítónak , bojlernek és a világításnak a vezetékeit.

Ha látom mikor végzek a vízszereléssel és szólok a burkolónak a várható befejezésről.

Ha csempézés addig ér vagy benne van az ablak az ablakos addigra berakja az ablakot de van , hogy még ki sincs csomagolva a fürdő ő már régen készen van.

Le nyomás próbázok és jön a burkoló . Betonoz , falat egyenget,  kartonozik , ajtónyilást méretez , kijavít minden hibát ,függőt , derékszöget és itt várnia kell a száradásokra , rétegrendekre. Itt még lehet variálni ha esetleg szükséges a mosdó vagy tusoló elhelyezésén de természetesen ez plusz munka ennélfogva plusz költség is.

Elszámolunk az anyag előleggel oda adom a számlát vagy a szállítót vagy az ajánlatot. Ilyenkor van az energia csere is ami a  munkadíj kb.70% , mert van , hogy 1 évig kell várni a vízvezeték szerelés végső befejezésére….

A burkoló felkeni az alapozót, kötőhidat ,majd várakozik…Aljzatkiegyenlítőt ha szükséges és száradást vár Felkeni vízszigetelést folyékony fóliát és itt is a száradást kell várni. És már készen van a nyers fürdőszoba.

Itt fontos megjegyeznem , a rétegrendek fontosságát mert ezek olyanok mint egy védelmi vonal. Ha valamelyik sérül akkor még ott van a következő. Ezért nem érdemes ki spórolni a belevalót mert ha csak egy védelmi vonalunk van , akkor annak a sérülésekor már szabad az út mindenfelé a víznek. Pl. ha csak a csempe és a fuga a védelmi vonalunk és nincs kötőhidunk és szigetelésünk hamar megjelenik a külső falon a víz…Ilyenkor szoktak kétségbe esve hívni , hogy biztos csőtörés van a vízvezetékben mert ázik a hátsó fal…Rámérek és nem ….Kérdések után kiderül , hogy  a „sógorom csinálta” vagy az ismeretlen „kifejezetten megbízható” atom szakember aki kihagyta az összes védelmi vonalat.

Fő a bizalom és az ellenőrzés! 

Ha valaki mellet döntünk nézzük meg a  referenciákat. Vagy legalább Google-ban keressünk rá. Itt azért szoktak véleményezni. Nekem is van bár elég régiek és nem is túl sok de legalább nem én írtam. 

Elkalandoztam ezért térjünk vissza megint a további szakiparhoz aki a festő.

A festő kb. 2×20 perc alatt végez a mennyezettel meg ha van az oldalfalakkal

Itt már körülményes a vízvezeték áthelyezése , a vízszigetelés és a kiépített elektromos hálózat miatt. Ilyenkor szoktam a kádat is beállítani meg elbeszélgetni a burkolóval (-mikó vótá pecázni?-há akko amiko Te. -2 éve! meg hasonlók).

A csempézés tulajdonképpen néhány nap viszont az előkészítés akár egy , másfél hét is lehet.

A burkoló szól nekem a vízszerelőnek  meg a villanyszerelőnek meg az asztalosnak(ha szükséges) 1-2 nappal mielőtt készen van és látja a végét , hogy kezdhetünk bemelegíteni. Ez általában a fugázásnál szokott lenni.

Itt általában találkozok az asztalossal aki felrakja a mosdó pultot (közben kolbász meg hurka receptet cserélünk) és ha ő készítette berakja az ajtót de van hogy a burkoló -kész ajtóknál- berakja azt is . A kész mosdószekrényt -ha ilyen van- meg felrakom én. Felrakok mindent. Mosdót , csaptelepeket , Wc kagylót , tartályt , bojlert, bidét…Mindent amit egy fürdőbe be lehet zsúfolni. Mindent ki is próbálok..Na bizonyos korlátok között…:-))) pl. a tust nézők előtt csak tetemes  fizetség fejében … bidét is csak szemrevételezéssel , hogy üzemszerűen működik elfolyik ,kifolyik , ráfolyik , befolyik , valóban odafolyik vagy egyáltalán nem folyik stb…

A villanyszerelő általában utánam jön 1-2 percel. És ameddig pakolom össze a cuccaim felszerelvényezi a kapcsolókat konnektorokat beköti a bojlert. Ez a legtöbb villanyszerelőnek 15 és 20 másodperc körül van ezért sokat nem beszélgetünk.( -Szia Papa!  -Szia már mész is? -Ezért kár volt idejönni…)

A festő kijavítja amit a burkoló vagy ne agyisten én össze piszkoltunk és TÁDÁÁÁÁÁ!!!!!

A tulaj meg átveszi és boldogoskodik. Amikor használja a vízvezetéket akkor is. Megkérdezem tetszik-e neki? És hogy elégedett-e az elkészült vízvezetékkel?

Újból emlékeztetem a vízszerelés garanciális idejére és ha ne adj isten valami lenne hívjon. Megtörténik a maradék 30% energiacsere és nem teszem tiltólistára a telefonban mert , hogy… tényleg tudjon hívni. És szoktak is hívni mert megszokták kérdezni :- Figyi Zé odaadhatom a számodat az unokatestvéremnek?…  Kiállítom a számlát és mindenki boldogoskodik

Vízvezeték szerelés Székesfehérvár

vízvezeték szerelés Székesfehérvár

 

Vízvezeték szerelés Székesfehérvár

Vízvezeték szerelés Székesfehérvár

A képek egy nyaraló vízszerelési munkái után készültek az alapterület 100x 200 volt 

Vízvezeték szerelés javítás Fűtésszerelés Fejér vármegye településein Telefon 0630/988-27-25