Betiltják a szilárd tüzelésű berendezéseket és a gáz konvektorokat

Felreppent a hír , hogy betiltják a szilárd tüzelésű kályhákat kazánokat és evvel együtt a gázkonvektorokat.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit aki emiatt aggódik , h a hír mint annyi sok hír …álhír.

A gázkonvektorokra vonatkozó, 1186/2015/EU és a 1188/2015/EU rendeletekben foglalt követelmények egy lépésben szigorodtak. 2018. január elsejétől tehát a Magyarországon nagy számban használt gázkonvektorokra ( több mint 3 millió darab van használatban) a fokozott energiahatékonysági előírások léptek életbe, természetesen csak az újonnan, főleg a készülékcserék céljából forgalomba hozott berendezések esetében.Tehát nem a régi használatban levő hanem az újonnan felszerelt vagy cserélt készülékeknél.

Szilárdtüzelésű berendezések

2017. április 1-én lépett hatályba a max. 70 kW teljesítményű szilárd tüzelésű kazánokra és ezeket tartalmazó rendszerekre vonatkozó rendelet. A jogszabály néhány, így a kizárólag meleg víz biztosítására, a levegő melegítésére használt és a nem fás biomasszával működő kazánok kivételével, általánosan érvényes lesz.

2020-tól szigorodnak a max. 500 kW  teljesítményű központi fűtési szilárd tüzelésű kazánok, 2022-től a max.50 kW teljesítményű egyedi helyiségfűtő berendezésekre vonatkozó forgalomba hozatali és használatbavételi követelmények is.

A nyitott égésterű, szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések(nyílt tűzterek) szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 30%-nál kisebb, zárt égésterű berendezések (kályhák) szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 65%-nál, pellettel működő berendezések esetén 79%-nál kisebb.

Az új rendelet szigorú követelményeket támaszt a kibocsátott szálló por mennyiségére, a kibocsátott gáznemű szerves vegyületek mennyiségére, a kibocsátott szén-monoxid mennyiségére és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak ún. öko-tűzterek lesznek engedélyezhetőek 2020-tól központi fűtést kiszolgáló kazánok, 2022-től egyedi helyiségfűtő berendezések (szilárdtüzelésű kályhák) esetén.Tehát ha cserélünk nem lesz lehetőségünk alacsony hatásfokú berendezést vásárolni.

A gyakorlatban mindez: a szigorítások érvénybe lépése után azt jelenti , hogy az alacsony hatásfokú  kályhánk helyett vagy a vegyes kazánunk helyett csak magas hatásfokú korszerű berendezéseket tudunk beszereltetni.Gondolok itt a faelgázosító , pelletkazánokra vagy a modern fatüzelésű kazánokra.De a régieket nem kell lecserélni.Nem kell kidobni lezárni stb…Viszont ha újat teszünk be ,csak korszerűeket választhatunk.Nemegyszer tetemes állami támogatással.

Személy szerint kifejezetten örülök ennek a rendeletnek mert a fűtési kultúránk változásához fog vezetni.Belátjuk , hogy a megújuló energia forrásoknak igenis van jogosultságuk a nem megújuló energia forrásokkal szemben.Megjegyezném itt a megújuló energia források azért azok mert 1-60 év alatt teljesen megújul a ciklus , szemben a nem megújulókkal ahol a ciklus 50-150 millió év.A ciklus a szénalapúenergiahordozókra vonatkozik ill az energiára amit a növények ill a fosszilis energia hordozók megkötnek.

Be fogjuk tárolni a fánkat már 2 évre előre vagy áttérünk pelletre.Értékelve ezeknek a rendszereknek az előnyét és végre nem az eget fogjuk fűteni vagy a levegőt szennyezve füstölünk a vizes fa miatt.

Ezekben a készülékekben nem eltüzelhető a 6-9 hónapos vágású fák.Hatásfokuk miatt gazdaságosabb fűtés és hatékonyabb energia kivétel valósul meg.Kevésbé terhelve ezzel a környezetünket mind az erdő mind pedig a levegő irányába.

Csak számolni kell .Nem bonyolult.

A jelenlegi kazánjaink -ismerve a fűtési rendszereket- legtöbb esetben, szénre készült kazánok alacsony hatásfokkal 40-50 % .Ez azt jelenti a fa fűtőértékének csak a felét vesszük ki a többi megy ki a kéményen.

Nagyon kevesen tárolják be a fát 2 évre előre menőleg.Pedig a fafűtésnél ez lehet a másik lék a hajón mert a friss 2-3 hónapos vágású fa fűtőértékének 50%-a arra mehet el , hogy elpárologtassa a benne levő vizet és fent tudja tartani az égés folyamatát.Az 11-12 hónapos vágású fa elérheti a 18-20% nedvességtartalmat ha fedett szellős helyen tartjuk.Fedett.És szellős.Nem a szabad ég alatt.

Kémények huzatát szerintem sehol senki nem méreti.Kiviszi a füstöt akkor már jó is.Csakhogy az égés szempontjából fontos levegő hűti is a tűzteret ha túl sok a huzata a kéménynek.A kiáramló gázok nem tudják leadni a hőt a kazántestnek mert túl rövid ideig tartózkodnak a tűztérben.És ha száraz is a fánk elég anélkül , hogy a kazántestnek átadná a meleget Ez újabb hatásfok romláshoz vezet.A kéményben ég el a maradék éghető gáz.

Számoljunk csak! 50% első körben.A maradékból a második körben még 50% marad 25%!A kéményt hozzá sem számolom.De ha van egy erős szívóhatású kürtővel rendelkező kéményünk ez a 25 százalék még tovább romolhat 20 vagy akár 15 százalékra is.Itt még csak a kazán és a kémény viszonylatában számoltunk.Nincs benne a szigeteletlen kazán , csövek , kazánház,stb…

Ennyire vagyunk hatékonyak.Szemben a  faelgázosító egy pelletfűtés vagy biomassza égetővel és egy szakszerűen megépített rendszerrel ami 80 százalékon üzemel.És akkor most lehet bátran forintosítani is.

Üdv Z

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .