Műanyag KPE és PP-R vezetékek szerelése

Műanyag KPE és PP-R rendszer

PP-E és KPE nyomócsövek

Ezeknek lágy ,hőre lágyuló műanyagoknak a hatalmas előnyük az olcsóságuk és tartósságuk.Rendkívül jól süthetők.A sütés helye nagyobb nyomást képes elviselni mint maga az idom vagy a cső. Nyomásállóságuk a használt nyomásokon jóval túl van.Az ehhez való sütő pár ezresért bérelhető vagy használtan megvehető és tovább használatra eladható.Általában teflon bevonatosak, figyeljünk vételnél a teflon épségére.
Az általánosabban használt sütő a csőméretnek megfelelő karmantyúk találhatók a készletben amit a sütőtükörre lehet felcsavarozni.Minden esetben készítsünk próbasütést ne sajnáljuk rá az anyagot.Magunkban számolva egy állandó időt tudunk tartani.20mm átmérőnél kb 250-260 C° fokon ez 8-10 mp .Ha sok a sütés ideje a csőbe belenézve a cső széle tovább csúszik az idomba és emiatt leszűkül a belső átmérője.Ha kevés egyszerűen ki tudjuk törni a csövet az idomból.Itt is fontos a felülettisztítás.Minden esetben finom csiszoló vászonnal tisztítsuk meg és acetonnal zsírtalanítsuk a sütési felületet.Ha kitapasztaltuk a sütési időt pillanatok alatt készre csövezhetünk egy egész fürdőszobát.
KPE csöveket inkább nyomó oldalon szoktuk használni de sütős szennyvíz vezeték rendszerek is vannak pl.Geberitnek.Ne sajnáljuk a próbasütés anyagát ,a pontosan belőtt sütési idő ezeknél a rendszereknél is fontos.Sokszor látott már biztos a bevásárló központokban -a WC nem üzemel- feliratot ez a túl hosszú sütési idő miatti keresztmetszet csökkenés eredménye.A duguláselhárító rendszeresen jár ilyen helyekre biztos havi bevétele van mert pontos időközönként ezek a szennyvíz vezetékek eldugulnak.Pontos sütési idővel ez elkerülhető és szinte soha nem hibásodik meg a sütött idom.

Ritkábban használtak az áruk miatt az elektro idomok amikben eleve benne van a fűtő huzal ezek összedugás után egy pici trafó segítségével süthető le.

Ismertebb gyártók Ekoplasztik ,Wawin.

A képen a világosszürke anyagok sütött PP-r idomok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .