Rézcsövek réz vízvezetékek

Réz víz- és fűtési rendszerek készítése

Réz vízvezetékek építése.
Ha úgy döntünk rézcsövekböl készítjük vízvezetékünket néhány szerszám beszerzése szükséges.Szükségünk lesz egy görgős csővágóra ami réz vízvezetékek építéséhez megfelelő.Egy gáz forrasztólámpára, vízvezeték szerelő boltokban kapható csőtisztító dörzsire megfelelő méretű belső csőkefére folyósítószerre ami ón tartalmú (pl degufit) forrasztó ónra és egy fogóra.A gázlámpát ,fogót, érdemesebb nagyobb barkácsáruházban beszerezni ott olcsóbbak.A forrasztó anyagot viszont kisebb vízvezeték szerelési boltokban vegyük ott a minőség magasan felette az ár alatta van a nagyáruháziakhoz képest.Szerszámok tekintetében ne sajnáljuk kiadni a pénzt ezek a szerszámok a vízszerelés területén kívül is jól jönnek később pl.gázlámpát más célra is lehet használni a vízvezeték forrasztásán kívül akár műanyagok lágyítására vagy a grill tüzének a begyújtásához is jól jön…
A réz vízvezeték szerelési csövek félkemények vagy kemények 5m-es szálban kaphatók általában félbe is elvágják és megvehetőek.Tekercses kivitel lágy rézből készül és inkább klímaberendezésekhez használható.Réz csövünk és idomaink beszerzésére is inkább a víz- és fűtésszerelésre szakosodott boltokat ajánlom az olcsóságuk miatt.Abból is a családi vállalkozásokat mert itt szívesen segítenek bármilyen felmerülő kérdésben.Szerszámok beszerzésére megfelelők a nagy áruházak.A víz-fűtésszerelő kisboltoknak profi kínálatuk van szerszámokból ami jelen esetben nem szükséges. Rotthenberger Rems Rigid Beta stb…Ezek a szerszámok szinte egy életre szólnak ,még aktív használat mellett is , az áruk is ennek függvényében alakul.

Réz vízvezetékek méretezése

A réz vízvezetékeket többnyire a lakáson belül beérkező víz nyomóvezetékről indítjuk.Ehhez egy megfelelő méretű indító idomot használunk ami a víz nyomóvezetékre kerül kócolással. Innen alakítjuk ki a vízvezetékünk gerincvezetékünket amikről lecsatlakozunk a vízvételi helyekhez: mosdó, kád, mosogató ,bojler. A hideg vízzel párhuzamosan alakítjuk ki a meleg víz gerincet is.A vízvezetékünk gerincvezetékének a  méretezése a fogyasztási helyek számától függ.   1-2 vízkivételi helyhez elegendő a 15-ös átmérő ,5-6 fogyasztási helyre már érdemesebb 18-as csővel számolni. Ennél több vagy emeleten lévő másik fürdőszoba esetén használjunk 22-es rézcsövet.Indulástól szépen arányosan csökkentsük a vízvezeték gerincének a keresztmetszetét , az utolsó 2-3 fogyasztási helyig 15-ös átmérőre.

Rézcsövek forrasztása:

Sokan félnek tőle mert nem tartják biztonságosnak.Pedig pici odafigyeléssel tökéletes kötés hozható létre vízvezetékünknél ami évtizedek alatt sem enged el.
Első lépésként levágjuk a rézcsövünket méretre a görgős csővágóval.Elmondható, a vágás akkor tökéletes ha a levágott darab széle nincs behajolva és pici sorja található a cső belső oldalán.Ezt egy sorjázóval el tudjuk távolítani vagy némelyik görgős csővágó markolatában található ék alakú sorjázóval le tudjuk törni.Ezután tisztítsuk fémtisztára a csövünket és az idomunkat.Van aki nem tisztítja ki az idomokat én mégis azt javaslom hiába új az idom tisztítsuk ki a belsejét is fémtisztára a belső csőkefével!Ezzel elejét tudjuk venni a későbbi bosszúságnak amit a vízvezeték szivárgása okoz.Az idomba kerülő csövet is tisztítsuk le teljesen fémtisztára a dörzsivel.Itt is fontos ha új a cső és még ha fényes akkor is.Ezután ne nyúljunk szabad kézzel a felületekhez mert a kéz zsírossága is okozhatja ,hogy nem fog rendesen összefutni a forrasztó anyag.Érdemes egy pár száz forintos cérnakesztyűbe beruházni ez is akadályozza ezt a hibalehetőséget és megvédi a kezünket forrasztás után a meleg vezetéktől.A tisztítás után kenjük be vékonyan a csatlakoztatni kívánt idom belsejét és a cső külső felületét a folyósítószerrel.Nyomjuk össze az idomokat és a gázlámpával melegítsük mindkét részt nagyjából egyformán.Addig melegítsük amíg a folyósítószer matt szürke színe ezüstösen fénylővé nem válik ezzel jelezve a hely elég meleg.Most érintsük hozzá a forrasztó ónunkat a tok széléhez és ha jól csináltuk és elég meleg ,szinte beszívja a forrasztó ónt a kapilláris elv miatt.Annyi ónt nyomjunk hozzá amíg meg nem jelenik a tok szélén a forrasztó anyag.Ez 1-2 cm a forrasztó anyagból.Hagyjuk kihűlni, ne mozgassuk mert amikor majdnem megszilárdult és elmozdítjuk könnyen lehet rajta repedés ami szintén szivárgáshoz vezet.Érdemes visszahűteni ráfújással vagy egy vödörből némi víz locsolásával. Ha készen vagyunk a szereléssel mindenképpen végezzünk nyomáspróbát ezzel elejét tudjuk venni az estleges hibáknak és pontos képet kapunk a rendszerünk tömörségéről.

Ha rézcsöves rendszereket választjuk hosszú ideig használhatjuk a rendszerünket meghibásodástól mentesen.

2 thoughts on “Rézcsövek réz vízvezetékek

  1. Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
    A fűtésrendszerbe épített automata légtelenítőt ki kell cserélnem. A légtelenítő 3/4″-os, a golyóscsap 1/2″-os és közöttük van egy szűkítő, ami kóccal van tömítve mindkét végén és sajnos nem tudom csőkulccsal szétcsavarni, mert meg sem mozdul. Próbáltam a kócot kicsit kikapirgálni, de semmi változás. Mit tudnék még kipróbálni?
    Válaszát előre köszönöm.

    • Kedves Ferenc!
      Régebben használták a kócót,Ezeknek a kötéseknek az oldása legegyszerűbben egy gázlámpával felmelegítve a legkönnyebb.Az anyag megtágul a kóc kiég.Vegye figyelembe ha esetleg gumi vagy gumi tartalmú alkatrészek vannak a közelbe azok is jönnyen kiéghetnek.Ezeket egy vízes ruhával hűtheti.A visszatömítéshez Loctite 55 tömítőzsinort ajánlok.Üdvözlettel Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .