Vízteres kandallók beépítése és használata

Vízteres kandallók

Vízeres kandalló tanácsok

Az utóbbi években elszaporodtak a nagy hazai barkácsáruházak kínálatában is a vízteres kandallók.Sok ember szeme felcsillant a szórólapokban reklámozott termékek láttán.Sokan vettek és egyszerűen bekötötték a fűtési rendszerbe majd pár év alatt ezek a termékek kilyukadtak és javíthatatlanul meghibásodtak. Előre bocsátom nem vagyok a nagyáruházi termékek híve. De véleményem szerint a szakszerűtlen bekötés is okozza a kandallók vízterének a kilyukadását. Ez azért következik be mert a központi fűtések fával való üzemeltetésének van néhány szabálya amit érdemes betartani.

  • Csak kifejezetten fa elégetésére való kazánt használjunk
  • Optimális szabályozott kéményhuzat
  • Száraz tűzifa (legalább 2 éves vágás)
  • Kazánvédő szelep
  • Ne csak az égési levegő elvételével szabályozzuk a tüzünket

A vízteres kandallók szintén kazánok , és nem is kis teljesítményűek. A fa elégetéséhez megfelelően kell kialakítani ezeket a rendszereket is. A kandallók hatásfoka elérheti akár a 85 %-os hatásfokot is.Törekedjünk jó minőségű tűztérre , ez évtizedeken keresztül fogja szolgáltatni a meleget ,megbízhatóan.A nagyáruházak termékei amelyek nem rendelkeznek másodlagos levegőszabályozással  még az 50 százalékot sem érik el.

Egy kiválló minőségű kandalló ami tényleg 85% hatásfokkal működik. https://www.suprakandallo.hu/

És hogy fogalmunk legyen mi az elvárt egy igazán jó kandallótól. Youtube video az üzemelésről

Füst elvezetés

Lényeges nem a fa fog elégni hanem 80-85 %-ban a fából keletkező fagáz. Fatüzelésű kazánnál lehetőségünk van primer és szekunder levegőt is állítani a tökéletes égéshez.Ugyanígy a kandallóknál is szükséges ezekenek az állítási lehetőségeknek a megléte. Ha jó hatásfokkal égetjük el a fát a kéményünkből szinte alig jön ki látható füst.

Ennek következő feltétele az optimális kéményhuzat is. Ezt kézzel és füstcsappantyúval nem tudjuk pontosan beállítani mert folyamatos szabályozást igényelne az égési levegő beáramlásával arányosan. És hogy lássuk miről van szó egy 5m-es és egy 10 m-es kémény huzata között jelentős különbség van.A kazán vagy kandallógyártó nem fogja tudni nekünk milyen magas és milyen átmérőjű kéményünk van.Egy nagy átlagos adat közé méretezi a kéményhuzatot a kandallóin. Ezért az optimális égéshez szükséges kéményhuzatot nekünk kell beállítani.Mivel lehet beállítani? Egy nagyon egyszerű eszközzel amit szinte senki sem szeret beépíteni mert túl egyszerű és olcsó.Ezért  mindenki felesleges alkatrésznek tartja.Pedig a használatával köbméternyi fát tudunk megtakarítani. Ha nem méretezzük a kéményhuzatot a kémény egyszerűen kiszippantja a kandallóban keletkező hőt a szabadba. Ami ezáltal nem tud hasznosulni a kandalló égésterében. De lássuk ezt a nagyszerű terméket

Ennek feltétele a száraz fa ami max 20% nedvességtartalmú fát jelent.Korábban írtam a nagy gyantatartalmú fákról (fenyő, gyümölcs fák) ezeket faelgázosító kazánban égethetjük de figyeljünk a lerakódásra mert kéménytüzhöz vezethet ,kandallóba cserépkályhákba vagy vegyestüzelésű kazánban inkább teljesen kerüljük . Könnyen be kormolják a  cserépkályha és a kémény járatait ami teljes elzáródáshoz is vezethet.A vegyestüzelésű kazánban elégetve is kormolják a füstelvezető rendszert és fokozott a kátránylerakódás is.

Kazánvédelem

A kazán védelmét szolgáló termosztátos keverő szelep igazából amit szinte sehol nem építenek be. Ennek az lenne a feladata , hogy a visszatérő vizét 63 fok alatt ne engedje be a kazánba mert ezek a fagázból kicsapódó fakátrány és a savak tönkreteszik a kazán égésterében lévő alkatrészeket. A savak és a fakátrány 63 C° fok felett már nem tudnak lecsapódni és ezzel a korrózió megelőzhető lenne. Tapasztalt faelgázosító kazán gyártók ezért is kínálják termékeiket saválló elgázosító térrel és a garancia is csak kazánvédő szeleppel érvényes.

Ismertebb gyártók az ESBE és a Ladomat.

Az ESBE szivattyúval és anélkül is gyártja a háromjáratú szelepet. Ladomat egybe építi egy kompakt tömbbe a keringető szivattyúval , hőmérővel a készüléket. Ez a készülék tulajdonképpen addig nem enged be a visszatérőn vizet amíg az el nem éri a megadott hőfokot. Cirkuláltatja a kazánban a vizet és csak a tűztér felfűtése után enged ki előremenő meleg vizet illetve keveri be a visszatérőt 45-63 C°fokra.

Ezzel a kátrányosodás-száraz fa esetén- gyakorlatilag megszüntethető. Ha a fakátrány a kéményben is lerakódik az kéménytűzhöz is vezethet. Ez élőben elég félelmetes.

Tűzterek bekötését fűtési rendszerekbe én lehetőség szerint nyitott tágulási tartállyal érdemes csinálni. Ha zárt rendszerünk van tegyünk meg mindent a kandalló vagy kazán biztonságos hőelvételével kapcsolatosan tehát használjunk szünetmentes tápot esetleges áram kimaradás estére , hogy a keringetőszivattyúnk ilyenkor is tudjon üzemelni.

A tűzterek nem mindegyike alkalmas zárt rendszerbe való bekötésre. Vásárlás előtt olvassuk el a bekötési javaslatot amit a tűztérhez adnak.

Ha magas hatásfokú rendszert állítunk össze

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .